Almedalen 2013

Hur säkrar man rätt till asyl för alla?

Dag: 1/7 2013 10:30 – 11:30
Plats: Hästgatan 1, innergården
Platsbeskrivning: mitt emot Vinäger och Donners brunn

RFSL har jobbat med att stödja asylsökande hbtq-personer i över 30 år. Här redogör vi för några av de problem som vi anser finns med svensk migrationspolitik och migrationsmyndigheternas praxis idag.

Medverkande: Aino Gröndahl, juridisk rådgivare för RFSL, Ulrika Westerlund, förbundsordförande RFSL, Emelie-Mire Åsell, förbundsordförande i RFSL Ungdom.

Övriga seminarier som arrangeras av RFSL och RFSL Ungdom på Almedalen 2013

Unga hbtq-personer och heder – homofobiska hatbrott eller hedersvåld? Eller både och?

Arrangör: Elektra/Fryshuset, RFSL Ungdom, RFSL
Dag: 4/7 2013 12:15 – 13:15
Plats: Strand Hotel, Strandgatan 34
Platsbeskrivning: sal Asunda

Vi belyser tillsammans frågan om unga hbtq-personer som utsätts för våld och förtryck i hederns namn. Hur jobbar vi redan idag? Vad borde vi göra mer av? Här jämför vi erfarenheter från våra olika projekt och pratar strategier. RFSL jobbar med frågor som rör alla hbtq-personers rättigheter och har bland annat arbetat med hedersrelaterat våld genom vår brottsofferjour. I vårt arbete ser vi många likheter mellan olika former av yttringar av homofobi och transfobi – men också en del specifika som vi identifierar som hedersrelaterade. RFSL Ungdom jobbar sedan tre år tillbaka med projekt om just unga hbtq-personer och heder. Vi har tagit fram en unik rapport om livsvillkoren för hbtq-ungdomar som utsätts för hedersvåld. Vi utbildar personal inom skolan och socialtjänst för att förbättra deras arbete för hedersutsatta hbtq-ungdomar. Här får du höra mer om erfarenheterna från det projektet. Elektra har arbetat mot våld och förtryck i hederns namn i över tio år genom att erbjuda målgruppen möjlighet och verktyg att själva vara med och påverka sin egen situation, stötta andra som kan vara utsatta för hedersrelaterat våld samt sprida kunskap och delta i den offentliga debatten.

Medverkande: Alán Ali, Metodsamordnare, Elektra/Fryshuset. Emelie Mire Åsell, Förbundsordförande, RFSL Ungdom. Ulrika Westerlund, Förbundsordförande, RFSL. Kristina Ljungros, Förbundsordförande, RFSU.

En ny smittskyddslag?

Dag: 4/7 2013 09:30 – 10:30
Plats: Strand Hotel, Strandgatan 34
Platsbeskrivning: sal Asunda
Smittskyddslagen ändrades senast 2004. Nu är det dags att se över lagen igen! För att göra diskussionen mer konkret har RFSL tagit fram ett förslag till en ny lag – en lag som förbättrar hiv-preventionen och bättre respekterar mänskliga rättigheter och rättssäkerheten. RFSL har jobbat med hiv-prevention sedan mitten av 1980-talet, då hiv kom till Sverige. Under hela denna tid har vi också debatterat och kritiserat lagstiftningen på området, från ett hiv-preventivt perspektiv. Nu tar vi ett steg vidare och presenterar ett eget konkretiserat lagförslag. Vi visar hur vi tänker att den så kallade informationsplikten kan strykas för människor som lever med hiv, och hur detta skulle förbättra hiv-preventionen. Vi berättar också om hur Sverige står sig i en internationell jämförelse när det gäller respekten för mänskliga rättigheter i hiv-preventionen, och vi tydliggör vilka rekommendationer som finns från internationella organ som tex UNAIDS.
Medverkande: Christian Antoni Möllerop, Vice förbundsordförande, RFSL.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s